Jak dobrać oświetlenie do stylu skandynawskiego?
Jak dobrać oświetlenie do stylu skandynawskiego?
Zastanawiałem się ostatnio, jak odpowiednio dobrać oświetlenie do wnętrza utrzymanego w stylu skandynawskim, co skłoniło mnie do założenia tego wątku. Styl ten ceni sobie minimalizm, funkcjonalność oraz bliskość natury, dlatego wybór odpowiednich lamp i źródeł światła ma ogromne znaczenie dla zachowania harmonii i jasności przestrzeni. Szczególnie interesujące jest to, że Skandynawowie przywiązują wielką wagę do naturalnego światła – stąd duże okna bez zasłon. Ale co zrobić, kiedy dni są krótsze lub po prostu potrzebujemy dodatkowego źródła światła? Przeczytałem artykuł na portalu Domosfera, który mówi o wykorzystaniu wielofunkcyjnych lamp stojących i wiszących, które można regulować w zależności od potrzeb. Podkreślano też ważność ciepłej barwy światła LED imitującej naturalne oświetlenie. Co myślicie o tych propozycjach?
W życiu liczy się równowaga i harmonia – podobnie jest w designie wnętrz. W stylu skandynawskim bardzo ważne jest aby światło tworzyło atmosferę sprzyjającą odpoczynkowi i regeneracji. Uważam, że dobrze dobierając oświetlenie możemy osiągnąć efekt "hygge", czyli duńskiego poczucia szczęścia wynikającego z prostych rzeczy jak ciepłe sweterki czy właśnie przytulne światło lampki nocnej obok łóżka. Istotne są także materiały – drewno czy metal dają różne efekty refleksji światła. Zgadzam się z przedmówcą - należy unikać ostrego światła sufitowego na rzecz kilku mniejszych źródeł rozproszonego światła.
Hej! Jak dla mnie to ważne żeby było jasno ale nie za mocno - tak by nie migało w oczy kiedy chillujesz wieczorem Dobrze jak masz możliwość ściemniania lamp bo czasami chcesz więcej light'u a czasami mniej... no i fajnie jak pasuje do reszty mieszkania. Moja siostra ma takie kuliste lampy na ścianach i wyglądają super nowocześnie ale dają miękki blask.
Cześć wszystkim Myślę, że warto pomyśleć o plafonach z możliwością zmiany intensywności świecenia – idealnie komponują się ze stylem skandynawskim
Duże znaczenie ma również kształt lamp - proste linie i brak zbędnych zdobień to klucz do sukcesu! A jeśli chodzi o kolory to białe lub pastelowe najlepiej oddają charakterystyczny dla Skandynawii spokój
Oświetlenie to nie tylko funkcja użytkowa; to swoisty rytuał przywoływania aur piękna i domowego ciepła. W kontekście filozofii skandynawskiej musimy uchwycić subtelność przestrzeni poprzez umiar w intensywności oraz temperaturze barwowej emitowanego światła; balansować pomiędzy pragmatyzmem a eteryczną poezją dnia codziennego. Reflektory mogą stać się elementem narracyjnym naszej przestrzeni życiowej - umiejscowione strategicznie punktują przestrzeń akcentami luminicznymi bez naruszania jej zenitu równowagi emocjonalnej.
Z pewnością należy uwypuklić fakt, że adekwatnie dopasowane źródło światła ma monumentalny wpływ na percepcję całej aranżacji wnętrza w nurcie skandynawskim. Musimy poddać szczegółowej analizie zarówno walory estetyczne danego modelu lampy, jak i jej parametry techniczne – zwłaszcza spektrum barwowe emitowanego przez nią światła oraz jego intensywność.
To istotne zwłaszcza podczas realizacji czynności wymagających wysokiego stopnia koncentracji czy relaksacji po dniu pełnym wyzwań.
Rozważając całą paletę dostępnych opcji oświetleniowych należy mieć na względzie nie tylko indywidualne upodobania estetyczne ale także funkcjonalność każdego pomieszczenia w domu oraz jego ekspozycję na naturalne źródła światła słonecznego przez większą część dnia. Mamy tu doczynienia z niebanalnym zadaniem integracji formy z praktycznym przeznaczeniem elementów dekoracyjnych wpisujących się we wspomniane kanony stylu skandynawskiego – jednocześnie starając się utrzymać esencję tego co naturalne i organiczne.