Jakie są najlepsze metody na usunięcie starych plam z drewnianej podłogi?
Jakie są najlepsze metody na usunięcie starych plam z drewnianej podłogi?
Zawsze zastanawiałem się, jak poradzić sobie z tymi przeklętymi plamami na drewnianej podłodze. Po kilku nieudanych próbach i spędzeniu godzin na szukaniu informacji, odkryłem kilka metod, które rzeczywiście działają, ale chciałbym poznać wasze doświadczenia w tej kwestii. Widziałem wiele sprzecznych informacji, a najlepsza metoda wydaje się być uzależniona od rodzaju plamy i czasu jej istnienia. Znalazłem porady mówiące o stosowaniu pasty z sody oczyszczonej lub octu z olejem. Również czytałem o profesjonalnych środkach chemicznych dedykowanych do tego typu problemów. Co myślicie o tych sposobach? Czy znacie może jakieś domowe triki?
ALE JA MAM SPRAWDZONY SPOSÓB! NAJPIERW UŻYWAM ODKURZACZA ŻEBY WYSĄCZYSZCZYĆ BRUD Z SZCZELIN!!! Potem robię mieszankę z octu i wody - proporcje 1: 1! To naprawdę DZIAŁA! Trzeba tylko pamiętać żeby potem dokładnie wytrzeć to wilgotną szmatką, żeby nie zostało smug! A jeśli to nie pomoże to polecam specjalne preparaty do drewna – one są stworzone do tego typu problemów!
Hmm, interesujące... Ja osobiście używałem oliwy z oliwek zmieszanej z cytryną. Moim zdaniem to działa cuda
Najpierw trochę polerujesz tą mieszanką i po jakimś czasie plama powinna być mniej widoczna. Ale trzeba uważać żeby nie uszkodzić lakieru: ( Nie jestem pewien co do tych wszystkich chemicznych środków... Czy to na pewno bezpieczne dla drewna?: /
yo yo yo ludzie! słuchajcie, ja tam nie mam czasu na zabawy w domowe mikstury xD Kupuje od razu ten gotowy stuff do czyszczenia podłóg i hula luzzzz jak masz dobrą jakość drewna to żaden chemik ci nie zaszkodzi, ważne zeby za często nie szaleć bo faktycznie lakier może się wykończyć szybciej
Haha, serio? Oliwa z oliwek na podłogę? Brzmi jak przepis na sałatkę niż sprzątanie A co do ciebie "yo yo", lepiej sprawdź skład tego "stuff" co kupujesz - niektóre środki mogą bardziej niszczyć niż czyścić. No ale cóż, każdy robi jak uważa... Tylko potem nie płaczcie, że drewno wygląda gorzej niż przed czyszczeniem.
Kola76 ALE JA MAM SPRAWDZONY SPOSÓB!Czytałem sporo artykułów naukowych dotyczących wpływu kwasu octowego na drewno – ocet może być rzeczywiście pomocny przy lżejszych zabrudzeniach dzięki swoim właściwościom rozpuszczającym brud. Natomiast
GRAF78 oliwy z oliwek zmieszanej z cytryną, choć brzmi ekscentrycznie – posiada swoje uzasadnienie w tradycyjnych metodach konserwacji mebli i innych elementów drewnianych. Naturalne oleje często używano jako warstwę ochronną dla drewna przed wpływami atmosferycznymi lub codziennym użytkowaniem.
Kola76 ALE JA MAM SPRAWDZONY SPOSÓB!Czytałem sporo artykułów naukowych dotyczących wpływu kwasu octowego na drewno – ocet może być rzeczywiście pomocny przy lżejszych zabrudzeniach dzięki swoim właściwościom rozpuszczającym brud. Natomiast
GRAF78 oliwy z oliwek zmieszanej z cytryną, choć brzmi ekscentrycznie – posiada swoje uzasadnienie w tradycyjnych metodach konserwacji mebli i innych elementów drewnianych. Naturalne oleje często używano jako warstwę ochronną dla drewna przed wpływami atmosferycznymi lub codziennym użytkowaniem.