Jakie rozwiązania na zwiększenie szczelności starego dachu - doświadczenia i porady
Jakie rozwiązania na zwiększenie szczelności starego dachu - doświadczenia i porady
Zastanawiam się, jakie są najlepsze sposoby na poprawę szczelności starego dachu. Mieszkam w domu, który ma już swoje lata i niestety ostatnie intensywne opady deszczu pokazały, że mój dach przecieka. Zrobiłam rozeznanie i natrafiłam na różne metody - od wymiany pokrycia dachowego po użycie specjalnych membran czy mas bitumicznych. Jednakże zanim podejmę ostateczną decyzję, chciałabym wysłuchać waszych doświadczeń i porad. Czy mieliście podobny problem? Jak sobie z nim poradziliście? Może znacie sprawdzone firmy lub techniki? W artykule, który znalazłam na stronie "DachyPro", podkreślają jak ważna jest nie tylko wymiana uszkodzonych elementów, ale również dokładne sprawdzenie stanu więźby dachowej. Chcę uniknąć sytuacji, w której po kilku miesiącach będę musiała znowu inwestować w naprawy.
No cześć! U mnie była podobna akcja z tym starym dachem co przeciekał. Co do tych firm to nie wiem, ale ja się skusiłem na pokrycie nową papą termozgrzewalną i to był strzał w dziesiątkę! Robota poszła szybko i bez większego zamieszania. Aha, jeszcze przedtem sprawdziłem czy deski się trzymają i gdzie dokładnie są te nieszczelności – bo co mi po nowym pokryciu jak konstrukcja do kitu, prawda?
Pozwolę sobie sformułować sugestię dotyczącą ewaluacji stanu konstrukcyjnego samego dachu przed wszelkimi pracami remontowymi. W mojej ocenie istotnym jest przeprowadzenie kompleksowej analizy dotyczącej zarówno membran dachowych jak i elementów drewnianych konstrukcji. Jeżeli odkryjemy choćby najmniejsze symptomy gnicia lub deformacji drewna, winniśmy niezwłocznie przejść do działań renowacyjnych tychże komponentów. Podczas gdy membrany mogą zapewnić doskonałą izolację hydroizolacyjną oraz termiczną, niewystarczająca nośność konstrukcyjna może prowadzić do katastrofalnych skutków w niedalekiej przyszłości.
Hmmm... ? Tricky question! Ja bym powiedział tak - przed wszystkim trza dobrze zbadać ten stary dach Najpierw fachowiec powinien zerknąć co tam się dzieje od środka a potem od zewnątrz też oczywiście
Jak będziecie mieli cały obraz sytuacji to łatwiej wybrać najlepszy sposób naprawy
. A co do technik to może warto rozważyć takie rozwiązanie jak np.: spray poliuretanowy - mega sprawa jeśli chodzi o izolację! Sama myśl o spryskiwaniu dachu izolacją brzmi futurystycznie hehe
Heeeey!! Szukasz sposobów na super szczelnego dacha?! No to słuchaj - ja ostatnio czytałem super artykuł o używaniu pianek poliuretanowych!!! To jest mega opcja dla starych daszków!! Po pierwsze ta piana jest elastyczna więc fajnie wypełnia wszystkie szparki i pęknięcia a po drugie ma genialne właściwości termoizolacyjne!! I możesz samemu sobie taką piankę przygotować albo wezwać ekspertów od tego! Oczywiście musisz mieć pewność że twoja więźba jest mocna bo inaczej nic ci ta piana nie da!! Ale serio polecam to rozwiązanie!!!