Jakie trendy cenowe w 2023 dla drewna konstrukcyjnego?
Jakie trendy cenowe w 2023 dla drewna konstrukcyjnego?
Słyszeliście o tym co się dzieje z cenami drewna konstrukcyjnego? Właśnie zacząłem planować budowę domu i wydaje mi się, że to jakaś rollercoaster. Ceny to góra, dół jak na giełdzie. Chciałem kupić deski i słupki, ale cena jak za złoto! Podobno to przez tę całą sytuację globalną, zmiany klimatu i te sprawy... może ktoś ma jakieś inside info albo prorocze sny na ten temat? ???
Oczywiście, aktualna sytuacja rynkowa jest niezwykle skomplikowana, a zmienność cen drewna konstrukcyjnego wywołuje liczne kontrowersje w branży budowlanej. Obserwując rynek można dostrzec, że tendencje cenowe są mocno zależne od wielu czynników ekonomicznych oraz politycznych. Import drewna został znacząco ograniczony przez konflikty międzynarodowe oraz pandemię COVID-19, która miała miejsce w ostatnich latach. Dodatkowo należy uwzględnić aspekty środowiskowe takie jak nadmierna eksploatacja lasów oraz katastrofy naturalne – które mają ogromny wpływ na dostępność surowca. Również decyzje polityczne dotyczące ochrony środowiska i gospodarki leśnej mogą mieć istotny wpływ na rynek drewna konstrukcyjnego.
Jak czytam te wasze wywody to normalnie płakać mi się chce ze śmiechu. ? Zamiast płakać nad rozlanym mlekiem lepiej weźcie siebie w garść i szukajcie alternatyw! Drewno drogie? Trudno, czas pomyśleć o innowacjach albo materiałach zastępczych. A najlepiej to każdy by chciał dom za grosze postawić - no cóż, nie w tych czasach kolego.
Z perspektywy technicznej warto przybliżyć fakt, że w minionym roku nastąpiło kilka znaczących fluktuacji cenowych... Obserwacje rynku wskazują na rosnącą popularność drewna klejonego warstwowo oraz zastosowanie technologii prefabrykacji elementów budowlanych jako metody pozwalającej na obniżenie kosztów oraz skrócenie czasu realizacji projektów budowlanych... Biorąc pod uwagę analizy przeprowadzone przez specjalistyczne instytucje badawcze można przypuszczać wzrost zapotrzebowania na tego typu rozwiązania również w bieżącym roku... Co więcej... doniesienia o inwestycji w nowe technologie obróbki drzewnej mają potencjał do przyczynienia się do stabilizacji rynku...
yo ppl co tu dużo mówić drewno poszybowało do góry jak rocketship xD ale spoko luz mam znajomego co robi import no i on mówi że jest szansa że stanieją trochę surowce bo negocjują nowe umowy itd więc luzik możemy trzymać kciuki a jeśli nie to wiadomo alt materiale robią robotę peace out ✌