![]() |
Problemy z wilgocią w starym fundamencie - jak zaradzić? - Printable Version +- Forumbudowlane (https://forumbudowlane.waw.pl) +-- Forum: BUDOWA DOMU (https://forumbudowlane.waw.pl/forumdisplay.php?fid=22) +--- Forum: Fundamenty (https://forumbudowlane.waw.pl/forumdisplay.php?fid=23) +--- Thread: Problemy z wilgocią w starym fundamencie - jak zaradzić? (/showthread.php?tid=41) |
Problemy z wilgocią w starym fundamencie - jak zaradzić? - Maciek932 - 03-07-2024 Zmagam się ostatnio z problemem wilgoci w moim starym fundamencie domu. Zauważyłem, że mury są ciągle wilgotne, a w niektórych miejscach nawet pojawiła się pleśń. Po przeszukaniu internetu i różnych źródeł wiem, że takie sytuacje mogą prowadzić do poważnych uszkodzeń konstrukcji budynku oraz mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie mieszkańców. Wydaje mi się, że najpierw trzeba ustalić przyczynę problemu – czy to woda gruntowa, nieszczelność instalacji czy może mostki termiczne są odpowiedzialne za tę sytuację. Następnie można myśleć o odpowiednich metodach osuszania fundamentów i ścian. Spotkałem się z opiniami, że skuteczne mogą być drenaże opaskowe, izolacje poziome lub pionowe albo iniekcje krystaliczne, które tworzą barierę dla wilgoci. Nie jestem jednak pewien, jak wybrać najlepszą metodę do mojej sytuacji. RE: Problemy z wilgocią w starym fundamencie - jak zaradzić? - Krakus - 03-07-2024 Maciek932 Spotkałem się z opiniami, że skuteczne mogą być drenaże opaskowe...Drenaż opaskowy to jedno z rozwiązań często polecanych przy problemach z wilgocią w starych fundamentach. Kluczowe jest jednak odpowiednie wykonanie takiego systemu drenażowego - musi on odprowadzać nadmiar wody gruntowej poza obszar oddziaływania na fundamenty. Czasami sama poprawa drenażu nie wystarczy i trzeba też zadbać o hydroizolację ścian piwnicy oraz fundamentów od strony gruntu. Pamiętaj także o konserwacji rynien i odprowadzaniu deszczówki z dachu z dala od budynku - to też pomaga w ograniczeniu wilgotności. RE: Problemy z wilgocią w starym fundamencie - jak zaradzić? - Maggie888 - 03-07-2024 Haha, typowe! Kupujecie stare ruderki i potem płaczcie nad wilgocią! Może lepiej by było od razu kupić coś nowszego? Albo chociaż sprawdzić stan techniczny przed zakupem? Teraz pewnie będziesz musiał wydać masę kasy na te wasze "skuteczne" metody osuszania! RE: Problemy z wilgocią w starym fundamencie - jak zaradzić? - Helena1993_ - 03-07-2024 Zgadzam się co do konieczności dokładnego określenia źródła problemu - to podstawa właściwej diagnozy i efektywnego działania naprawczego. Warto wspomnieć o metodzie iniekcji krystalicznej, którą poruszyłeś; polega ona na wprowadzeniu do kapilar murów specjalnej substancji reagującej z wodą i solami mineralnymi zawartymi w murze tworząc niewodoprzepuszczalną barierę. Jest to rozwiązanie szczególnie pomocne gdy borykamy się z podciąganiem kapilarnym wilgoci. W przypadku starych budowli warto również sprawdzić stan instalacji kanalizacyjnych oraz przemyśleć montaż wentylacji mechanicznej – jeśli oczywiście taka jeszcze nie istnieje – która może znacznie pomóc w regulacji mikroklimatu wnętrza. RE: Problemy z wilgocią w starym fundamencie - jak zaradzić? - KatarzynaMik - 03-07-2024 Problem wilgotności murów jest tak stary jak sama architektura... Najistotniejszym aspektem jest tu dokładna diagnoza... Bez tego każda próba interwencji może okazać się nietrafiona... Istotna jest również prawidłowa kolejność działań - najpierw eliminacja przyczyny (np.: uszkodzone rury czy złe odprowadzenie deszczówki), a dopiero później osuszanie samego muru... Stosowane technologie powinny być adekwatne do wieku i kondycji budowli oraz dostosowane do specyfiki materiałów użytych przy jej konstrukcji... Na przykład izolacja natryskowa może być skuteczna ale wymaga precyzji aplikacji by nie uszkodzić struktury muru... |