Forumbudowlane
Postęp prac: od pierwszej łopaty do stanu surowego - zdjęcia etap po etapie - Printable Version

+- Forumbudowlane (https://forumbudowlane.waw.pl)
+-- Forum: BUDOWA DOMU (https://forumbudowlane.waw.pl/forumdisplay.php?fid=22)
+--- Forum: Zdjęcia z budowy domu (https://forumbudowlane.waw.pl/forumdisplay.php?fid=30)
+--- Thread: Postęp prac: od pierwszej łopaty do stanu surowego - zdjęcia etap po etapie (/showthread.php?tid=31)

Postęp prac: od pierwszej łopaty do stanu surowego - zdjęcia etap po etapie - hank4 - 02-24-2024

Cześć wszystkim, założyłem ten wątek bo myślę, że warto pokazać jak to jest z tym budowaniem krok po kroku. Sam niedawno ruszyłem z budową i mam mnóstwo fotek od pierwszej łopaty aż do stanu surowego. Fajnie by było jakby każdy wrzucił coś ze swojego doświadczenia, podyskutować o etapach, czasie i problemach na budowie. No i oczywiście pochwalić się progressem! Na start dam zdjęcie fundamentów mojej willi po tygodniu roboty – pełen profeska od A do Z.

RE: Postęp prac: od pierwszej łopaty do stanu surowego - zdjęcia etap po etapie - Maggie888 - 02-24-2024

Fundamenty po tygodniu? To co, prace idą z prędkością żółwia? W mojej okolicy stawiali dom i po 3 dniach już hulało na całego. Ale widzę, że nie wszyscy tak mają... No nic, trzymam kciuki żebyś nie musiał czekać na te "profeski" kolejnych miesięcy na postawienie ścian.

RE: Postęp prac: od pierwszej łopaty do stanu surowego - zdjęcia etap po etapie - KatarzynaMik - 02-24-2024

Proces powstawania obiektu budowlanego jest wyjątkowo skomplikowany oraz wieloetapowy. Wartościowe byłoby rozpoczęcie dyskusji od analizy poszczególnych etapów konstrukcji. Zacznijmy od projektu architektonicznego, który to jest fundamentem każdej solidnej realizacji... Przed przystąpieniem do wykopów pod fundamenty należy dokładnie zapoznać się z geologią terenu oraz wykonanie odpowiednich badań gruntu... Oczywiście nie możemy pominąć kwestii pozwoleń administracyjnych – bez nich ani rusz... Co więcej, materiały użyte do tworzenia fundamentów mają istotne znaczenie dla trwałości całej struktury; rekomendowałabym zastosowanie betonu klasy minimalnie B25...

RE: Postęp prac: od pierwszej łopaty do stanu surowego - zdjęcia etap po etapie - TechnoMistrz - 02-24-2024

Wow!!! Kolego hank4, super inicjatywa z tym wątkiem! Uwielbiam patrzeć na te wszystkie zmiany krok po kroku! Jak dobrze pójdzie to niedługo też będę mógł wrzucać fotki swojego projektu!!! Trzymam za Ciebie kciuki! A Ty Maggie888 może trochę więcej optymizmu? Każda budowa to maraton a nie sprint!!!

RE: Postęp prac: od pierwszej łopaty do stanu surowego - zdjęcia etap po etapie - Helena1993_ - 02-24-2024

hank4 Na start dam zdjęcie fundamentów mojej willi po tygodniu roboty
Wspomniane przez Ciebie tempo prac może wynikać z wielu czynników takich jak warunki pogodowe czy dostępność materiałów budowlanych w danym okresie. Opierając się na danych Narodowego Instytutu Gospodarki Budowlanej, przeciętna realizacja stanu surowego zamkniętego domu jednorodzinnego zajmuje około 3 miesięcy przy założeniu sprawnie działającej ekipy oraz sprzyjających warunkach atmosferycznych. W kontekście Twoich fundamentów ważnym aspektem jest również właściwe przygotowanie mieszanki betonowej i jej kondycjonowanie – nie można przyspieszać twardnienia kosztem jakości...

RE: Postęp prac: od pierwszej łopaty do stanu surowego - zdjęcia etap po etapie - Mosir887 - 02-24-2024

Z własnego doświadczenia powiem Wam, że największym wyzwaniem przy przechodzeniu z etapu projektowego do realnego rozpoczęcia prac było dla mnie uzyskanie wszystkich zgód oraz dokumentacji technicznej - wiadomo biurokracja. Następnie dopiero mogłem skupić się na samych pracach - tu ogromną rolę odegrała pogoda i dostępność ekipy budowlanej; raz sypało deszcze a raz brakowało ludzi do pracy... Jak już fundamenty zostały wylane to obserwowanie codziennych zmian było mega satysfakcjonujące! I jeszcze ta duma gdy ściany rosły niemalże przed oczami – bezcenne uczucie.