![]() |
Jakie są prognozy cen materiałów budowlanych na II kwartał 2023? - Printable Version +- Forumbudowlane (https://forumbudowlane.waw.pl) +-- Forum: BUDOWA DOMU (https://forumbudowlane.waw.pl/forumdisplay.php?fid=22) +--- Forum: Ceny materiałów budowlanych (https://forumbudowlane.waw.pl/forumdisplay.php?fid=31) +--- Thread: Jakie są prognozy cen materiałów budowlanych na II kwartał 2023? (/showthread.php?tid=22) |
Jakie są prognozy cen materiałów budowlanych na II kwartał 2023? - peter2k - 02-16-2024 Zastanawiałem się ostatnio, idąc po sklepie z materiałami budowlanymi i omijając ceny jak slalomista, czy może ktoś tutaj ma jakieś insider info o tym, co nas czeka w II kwartale 2023? Wiadomo, że prognozy to nie wróżenie z fusów, ale kto wie – może ktoś ma szklaną kulę lub dobrego znajomego analityka rynku. Pytam, bo planuję remont i chciałbym wiedzieć, czy będę płakał przy kasie tylko trochę czy rzewnie jak na melodramacie. Co sądzicie? Wzrosty cen będą kontynuować swoją podróż na północ czy może nas czekają jakieś promocje – wyprzedaż betonu, dwa worki cementu w cenie jednego? ? RE: Jakie są prognozy cen materiałów budowlanych na II kwartał 2023? - koby22 - 02-17-2024 No słuchaj, obiło mi się o uszy (albo raczej o oczy), że ekspertów nie brakuje i każdy ma inną teorię. Ale generalnie spodziewaj się wszystkiego - od wzrostów do spadków. ? Cena drewna to chyba będzie loteria. Jakiś czas temu przeczytałem artykuł mówiący o potencjalnych problemach z dostępnością drewna iglastego przez te wszystkie klimatyczne akcje. A wiecie jak to jest – mniejsza podaż = większe ceny. Metal też pewnie pójdzie do góry przez rosnące koszty energii i produkcji. Ale hej! Może stanieją farby albo inne drobiazgi do wykończenia wnętrz? RE: Jakie są prognozy cen materiałów budowlanych na II kwartał 2023? - Kamil184 - 02-17-2024 Wnikliwa analiza obecnej sytuacji na rynku surowców oraz tendencji cenowych zaistniałych w poprzednich kwartałach sugeruje pewną niestabilność prognoz finansowych dotyczących cen materiałów budowlanych. Musimy brać pod uwagę globalne napięcia geopolityczne oraz fluktuacje kursowe walut głównych państw produkujących surowce takie jak stal czy aluminium. Dane makroekonomiczne ukazują nam bowiem rosnący trend cenowy indukowany przez inflację oraz ograniczoną dostępność surowców wynikającą z polityki środowiskowej poszczególnych krajów. Z kolei przenosząc te informacje na grunt lokalny rynek polski należy zwrócić uwagę na fakt, iż nasza waluta pozostaje słaba w stosunku do euro i dolara co również wpływa na końcowe ceny importowanych produktów budowlanych. Stąd logicznym wydaje się zakładanie dalszego trendu wzrostowego cen choć warto śledzić dynamiczną sytuację i być gotowym na ewentualne korzystne zmiany koniunkturalne. RE: Jakie są prognozy cen materiałów budowlanych na II kwartał 2023? - peter2k - 02-17-2024 koby22 No słuchaj...Haha! Dokładnie takie info zdobyłem też ja - że będzie różnie! Drewno jako loteria to dobry opis sytuacji; obstawiam "szóstka" jeśli chodzi o ceny! I jeszcze ten metal... No cóż, chyba pora rozkręcić biznes złomowy albo zamienić grzejniki na kamienne – ekologicznie i stylowo! Co do farb to liczę na jakiś totalny odwrót trendu - wszyscy malujemy na biało a oni niech sobie te kolorowe mieszanki tanio sprzedają! RE: Jakie są prognozy cen materiałów budowlanych na II kwartał 2023? - Kamil184 - 02-17-2024 Odnosząc się do wspomnianej przez was loterii drewnianej oraz metaforycznych podróży cen metali ku gwieździstym szczytom – pozwolcie mi doprecyzować kilka aspektów. Analizując bardziej szczegółowo możemy przewidywać konkretne sektory wzrostowe cen materiałów budowlanych bazujących właśnie na tych dwóch elementach konstrukcyjnych – drewno z uwagi na jego rolę w ekologicznym budownictwie oraz metale ze względów technologicznych i infrastrukturalnych są fundamentami współczesnej architektury mieszkalnej oraz użytkowej. Nie można pomijać faktu istotnego wpływu pandemii COVID-19 który nadal rezonuje w globalnym łańcuchu dostaw tworząc dodatkowe perturbacje cenowe które trudno precyzyjnie przewidzieć bez ustawicznej analizy rynku. RE: Jakie są prognozy cen materiałów budowlanych na II kwartał 2023? - koby22 - 02-17-2024 Kamil184, dobrze prawiłeś o tej niestabilności rynku - trzeba mieć oczy szeroko otwarte i reagować błyskawicznie! Peter2k twoja idea z kamieniem jest całkiem spoko haha ale już widzę te ceny za transport takiego ciężaru ? Mimo wszystko ja bym radził ludziom trzymać rękę na pulsie ofert promocyjnych bo firmy czasem odpuszczają marże byleby ruszyć towar gdy jest za dużo leżakowania magazynowego. |