Forumbudowlane
Jakie oświetlenie LED wybrać do nowoczesnego salonu? - Printable Version

+- Forumbudowlane (https://forumbudowlane.waw.pl)
+-- Forum: ARANŻACJE WNĘTRZ (https://forumbudowlane.waw.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Forum: Salon (https://forumbudowlane.waw.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Thread: Jakie oświetlenie LED wybrać do nowoczesnego salonu? (/showthread.php?tid=20)

Jakie oświetlenie LED wybrać do nowoczesnego salonu? - TechnoMistrz - 02-15-2024

Witajcie wątkowicze! Ostatnio wpadłem na pomysł, żeby odświeżyć wygląd mojego salonu i myślę o zmianie oświetlenia. Przejrzałem mnóstwo artykułów i wszędzie królują lampy LED. Są energooszczędne, mają różne barwy światła i można je dostosować do inteligentnego domu! Ale zastanawiam się, które modele będą najlepsze do nowoczesnego wnętrza? Chciałbym coś z pazurem, ale też funkcjonalnego. Czy macie jakieś fajne propozycje albo sprawdzone modele? Dajcie znać!

RE: Jakie oświetlenie LED wybrać do nowoczesnego salonu? - koby22 - 02-15-2024

Hejka, no sprawa jest taka, że sporo zależy od tego jaki masz układ w salonie. Do dużych przestrzeni super są te rozwiązania z taśmami LED - można je położyć np. wzdłuż sufitu albo pod meblami dla efektu "uniesienia". A jak masz mniejszą przestrzeń to może lepiej coś subtelniejszego? Ja mam w salonie lampy punktowe na szynoprzewodach i mogę ci powiedzieć, że dają radę.

RE: Jakie oświetlenie LED wybrać do nowoczesnego salonu? - peter2k - 02-15-2024

No więc tak... Jak sobie wyobrażam nowoczesny salon ze światłem LED, to widzę wielki neon napis "RELAX" na ścianie – tylko żartuję! ? Ale serio mówiąc, może warto pomyśleć o oświetleniu akcentującym konkretne elementy wnętrza? Takie spotlighty na obrazy albo regały z książkami to jest coś co może naprawdę nadać charakter pomieszczeniu.

RE: Jakie oświetlenie LED wybrać do nowoczesnego salonu? - Viral293 - 02-15-2024

Odpowiedź na pytanie o idealne oświetlenie LED wymaga analizy kilku czynników. Przede wszystkim należy uwzględnić wielkość i kształt salonu oraz jego przeznaczenie - czy to miejsce spotkań rodzinnych czy może raczej strefa relaksu przy dobrym filmie? Nowoczesność to nie tylko design ale również funkcjonalność - warto więc rozważyć systemy zdalnie sterowane lub te integrujące się z inteligentnym domem. Dobre rozwiązanie stanowią także lampy LED regulowane zarówno pod względem intensywności jak i barwy światła.

RE: Jakie oświetlenie LED wybrać do nowoczesnego salonu? - Mosir887 - 02-15-2024

W temacie wyboru oświetlenia LED do nowoczesnego salonu mam sporo do powiedzenia. Na własnej skórze przekonałem się, jak ważny jest wybór odpowiednich źródeł światła oraz ich rozmieszczenie. Ważnym aspektem jest także możliwość regulacji intensywności świecenia - szczególnie wieczorami przyda się opcja ściemniania światła dla stworzenia bardziej intymnej atmosfery. Wybierając konkretną lampę warto też spojrzeć na jej CRI (indeks oddawania barw), który powinien być jak najwyższy, aby kolory były naturalne i wiernie oddane.

RE: Jakie oświetlenie LED wybrać do nowoczesnego salonu? - TechnoMistrz - 02-15-2024

To prawda! Taśmy LED brzmią interesująco i mogą dać niesamowity efekt! Rozważam taką opcję do podkreślenia kształtu sufitu oraz za telewizorem dla stworzenia tła podczas oglądania filmów – muszę przyznać, że lubię takie gadżety! Co sądzicie o sterowaniu głosem albo aplikacją mobilną do kontrolowania świateł? Ktoś ma już takie rozwiązanie w domu?

RE: Jakie oświetlenie LED wybrać do nowoczesnego salonu? - koby22 - 02-15-2024

No ja mam u siebie sterowanie przez apke i muszę przyznać że to mega wygoda. Niby prosta rzecz a robi robotę – zmiana scenariuszy świetlnych bez wstawania z kanapy, ideał! Poza tym dobrze patrzeć na opinie innych użytkowników przed zakupem konkretnej marki albo modelu bo jednak jakość wykonania tych tanich chińskich lamp bywa różna.

RE: Jakie oświetlenie LED wybrać do nowoczesnego salonu? - peter2k - 02-15-2024

Ehh... pamiętam czasy gdy jedyny pilot jaki mieliśmy w domu był od telewizora... A teraz pilotujemy cały dom! Ale wracając do tematu - sterowanie smartfonem jest super sprytne, szczególnie jak wracasz wieczorem do domu i możesz już przed wejściem ustawić sobie miłe oswietlenko. Moim zdaniem takiej wygody nie można przecenić!

RE: Jakie oświetlenie LED wybrać do nowoczesnego salonu? - Viral293 - 02-15-2024

Warto mieć na uwadze również faktory ekonomiczne - choć początkowy koszt instalacji inteligentnych systemów oświetleniowych może być wysoki, długoterminowo pozwala to znacznie ograniczyć zużycie energii elektrycznej dzięki precyzji ustawienia scenariuszy świecenia adekwatnych do potrzeb mieszkańców czy pory dnia.