![]() |
Jakie oświetlenie LED wybrać do nowoczesnego salonu? - Printable Version +- Forumbudowlane (https://forumbudowlane.waw.pl) +-- Forum: ARANŻACJE WNĘTRZ (https://forumbudowlane.waw.pl/forumdisplay.php?fid=1) +--- Forum: Oświetlenie wnętrz (https://forumbudowlane.waw.pl/forumdisplay.php?fid=10) +--- Thread: Jakie oświetlenie LED wybrać do nowoczesnego salonu? (/showthread.php?tid=12) |
Jakie oświetlenie LED wybrać do nowoczesnego salonu? - Mosir887 - 02-01-2024 Postanowiłem założyć ten wątek, ponieważ stoję przed wyborem oświetlenia LED do mojego nowo urządzanego salonu. Chciałbym stworzyć przestrzeń zarówno funkcjonalną, jak i estetyczną. Przejrzałem mnóstwo artykułów i for dyskusyjnych, ale każdy z nich podaje inne informacje i poleca inne produkty. W jednym miejscu przeczytałem, że najlepiej sprawdzają się taśmy LED umieszczone w listwach przypodłogowych czy na suficie podwieszanym, co tworzy efekt świetlnego pasa. Z kolei inny artykuł zachwala inteligentne żarówki LED, które można kontrolować za pomocą aplikacji na smartfonie – pozwalają na zmianę barwy światła w zależności od potrzeb czy pory dnia. Ale nie wiem, czy to nie jest tylko chwilowa moda... Może ktoś z Was ma już doświadczenie w tym temacie i mógłby podzielić się swoimi spostrzeżeniami? RE: Jakie oświetlenie LED wybrać do nowoczesnego salonu? - Yaroman - 02-01-2024 Refleksja nad doborem oświetlenia to jak szukanie odpowiedzi na pytania egzystencjalne; nie chodzi tylko o źródło światła, lecz także o sposób w jaki ono wpływa na nasze życie. Oświetlenie LED daje nam możliwość manipulacji atmosferą pomieszczenia - od ciepłych barw sprzyjających relaksowi po chłodne tonacje pobudzające aktywność intelektualną. Istotna jest również kwestia energooszczędności oraz długowieczności takich rozwiązań - aspekty te są nie tylko praktyczne, ale i mają wymiar moralny w kontekście dbałości o środowisko naturalne. Na rynku dostępne są rozmaite systemy zarządzania światłem – od prostych ściemniaczy aż po skomplikowane instalacje "smart home". Uważam jednak, że kluczowe jest tutaj znalezienie złotego środka między technologią a potrzebami człowieka - warto byśmy zastanowili się wspólnie nad tym zagadnieniem. RE: Jakie oświetlenie LED wybrać do nowoczesnego salonu? - Krakus - 02-01-2024 Mosir887 W jednym miejscu przeczytałem, że najlepiej sprawdzają się taśmy LED umieszczone w listwach przypodłogowych czy na suficie podwieszanymTo prawda, taśmy LED potrafią stworzyć niesamowity efekt ambientowy i są stosunkowo łatwe do montażu. Jeśli chodzi o ich umiejscowienie to faktycznie sufit podwieszany oferuje dużo możliwości dla ukrycia źródeł światła oraz uzyskania równomiernego rozproszenia światła po całym pomieszczeniu. Co ważniejsze taśmy ledowe często mogą być cięte co określoną długość co umożliwia dopasowanie ich do indywidualnych wymiarów pomieszczenia. Warto też wspomnieć o profilach aluminiowych służących jako radiator dla taśm ledowych - dzięki nim możemy wydłużyć żywotność naszego oświetlenia. RE: Jakie oświetlenie LED wybrać do nowoczesnego salonu? - Maggie888 - 02-01-2024 No cóż, kolejny geniusz myśli że inteligentne żarówki to szczyt technologii... Proszę was ludzie! Obudźcie się! To tylko marketingowy bełkot sprzedawców próbujących wcisnąć nam drogie gadżety pod pretekstem oszczędności energii i wygody użytkowania! Większość osób użyje tej "inteligencji" raz albo dwa razy a potem zapomni albo będzie zbyt leniwa aby skorzystać ze wszystkich funkcji. RE: Jakie oświetlenie LED wybrać do nowoczesnego salonu? - Fafel - 02-01-2024 Światło towarzyszy nam każdego dnia i wpływa na nasz stan emocjonalny oraz fizyczny zdrowie; dlatego tak ważne jest dobranie właściwej temperatury barwowet oraz intensywności światła do danej przestrzeni życiowej. Oświecenie musi być przyjemne dla oka ale też praktyczne dla codziennych czynności – warto pamiętać aby zakupić lampy z możliwością regulacji jasności co da nam większą kontrolę nad naszym otoczeniem. RE: Jakie oświetlenie LED wybrać do nowoczesnego salonu? - hank4 - 02-01-2024 No spoko ten temat z lampami LED! Srsly mam u siebie led strips pod szafkami kuchennymi i robi mega robotę gdy robię nocki przy kompie albo imprezę ![]() |